Ohjelmisto 1999

Ohjelmisto 1997 | Ohjelmisto 1998 | Ohjelmisto 2000 | Ohjelmisto 2001 | Ohjelmisto 2002 | Ohjelmisto 2003 |
Ohjelmisto 2004 | Ohjelmisto 2005 | Ohjelmisto 2006 | Ohjelmisto 2007 | Ohjelmisto 2008 | Ohjelmisto 2009 |
Ohjelmisto 2010 | Ohjelmisto 2011 |

Tammikuussa esitettiin Nina Renvallin koreografia ‘Paiste’, joka on Pikinini Meri ry:n tuotantoa.
Teos oli kolmelle tanssijalle, teosta esitettiin tammikuussa sekä huhtikuussa.

PAISTE

Turun ensi-ilta 16.1.1999 Barker-teatterissa.
Koreografia: Nina Renvall
Lavastus: Reino Koivula
Valot: Petri Suominen
Musiikki mm. Schnittke, Chihara
Tanssijat: Hanna Korhonen, Kaisa Koulu, Marjan Raar, Nina RenvallParrasvalojen paisteessa


Aboa-palkittu tanssitaiteilija Nina Renvall luottaa omaan liikkeeseensä ja omaan näkemykseensä maailman menosta. Hän ei ole mennyt mukaan viime vuosien vimmaan tehdä tanssia kovuuden estetiikan säännöin. Päinvastoin, Renvallin liike painottaa pehmeää jatkuvuutta, jokaisen eleen ja liikahduksen yhteenkuuluvuutta.

Tekijä ei ole teoksissaan pyrkinyt viihdyttämään yleisöä esimerkiksi ajankohtaisia muoti-ilmiöitä uusintamalla, vaan pikemmin Renvall on ruoskinut aikaamme. Hänen ruoskansa sivaltaa kuitenkin huumorin avulla.

Renvallin liikekielen tultua yhä tunnusmerkillisemmäksi, tekijänsä omalakiseksi käsitykseksi ihmiskehon olemuksesta, on hänen teostensa draamallisuus muuttunut abstraktimpaan suuntaan. Uusin teos Paiste, aiemmin Espanjassa ja Pyhäjärvellä Täydenkuun tansseissa esitetty koreografia, kertoo tästä. Koreografi antaa teoksessaan sisällöllisiä viitteitä, mutta katsojan päänsisäinen maailma ratkaisee teoksen tulkinnan.Ironiaa ja parodiaa

Minulle Paiste on sekä ironinen että parodinen teos. Sen piikki osoittaa maineen kukkuloille, parrasvalojen paisteeseen havittelevien suuntaan. Tanssijoiden hahmoista löytää niin tanssimaailman primadonnien kuin musiikkiviihdyttäjien irvikuvia. Ylipäätänsä I-love-me -tyyliset ihmistyypit saavat liioitellun ilmiasun teoksessa. Kaikki tapahtuu kuitenkin hienovaraisesti vihjaillen ilman alleviivauksia.

Tanssijat, Renvall itse, Marjan Raar sekä konservatorion opiskelijat Kaisa Koulu ja Hanna Korhonen, tekevät hyviä tyyppejä. Koulu ja Renvall liikkuvat aina lähetysten antaen kuvan ihmistyypistä, joka ei uskalla yksin sanoa tai tehdä mitään. Ryhmä toimii hyvin.

Toisaalta teos parodisoi sitä modernin tanssin vaihetta, jolloin tanssi (ja miksei muukin taide) syntyy suuresta tuskasta ja dramatiikasta. Teoksen musiikki ja dramaattinen lavastus korostavat tätä.

Oranssisävyiset kankaat, sininen valo, Alfred Schnittken äänet ja tanssijoiden korostetut hengityshuokailut kuvastavat ylidramaattisuutta hyvin.

Mikrofoneja mykille

Kokonaisuus jaksottuu osasiksi, joiden välillä ei ole suuria tunnelmanmuutoksia. Hauskin jakso syntyy, kun äänensä kuuluville haluavat hahmot saavat mahdollisuuden. Tanssijoiden eteen tippuu mikrofoneja kuin taivaasta, mutta nämä näennäisilmaisijat eivät saa mitään sanotuksi. He joutuvat lopulta mikrofonien saalistamiksi.

Helppoa tietä maineeseen tai ylipäätänsä taiteen tekemiseen ei ole, sen Paiste haluaa kertoa. Tekotaiteellisuus ja näennäissanomien välittäminen saavat teoksessa tiukan kritiikin.

KAISA KURIKKA / TSStiiknafuulian Sammakkoprinssi ensi-illassa 26.tammikuuta Barker-teatterissa.
Pikinini Meri ry. toimi maaliskuussa osatuottajana Sanna-Maria Ojalan ‘Jukebox’-teoksessa.
Turkulainen teatteriryhmä Maneeri valmisti ensi-iltaan 5. 4. Henri Kapulaisen näytelmän Käkikello. Se on tragikomedia sisaruksista jotka kuoleman läheisyydessä joutuvat törmäyskurssille menneisyyden ja nykyisyyden, teorian ja käytännön sekä tietysti rahan kanssa. Näytelmän on ohjasi Veli-Pekka Teponoja ja rooleissa nähtiin Anneli Larkia ja Päivi Sinkkonen. Käkikellon ensi-ilta 5. 4. Barker-teatterin lämpiössä. Muut esitykset 11. ja 18. 4. sekä 2. 5.
Touko-kesäkuussa toteutettiin yhteistuotantona Jorma-ryhmän kanssa ‘Suolaista ja makeaa’, jota esitettiin 15 kertaa.
SUOLAISTA JA MAKEAA

Incognito iltamissa
oli esillä  taidetta, runoutta, musiikkia sekä tanssiperformance -esityksiä.

Incognito Iltamat 3.4.1999:
Johannes Avadhuta Kurki
runoja . Hannu Koivisto tekstejä . Eero Tiikasalo, Anders Östling, Jussi Haukioja JAZZ . MANEERI-RYHMÄN KÄKIKELLO-DEMO . Holger Mauthe ja AMK:n teatteriopiskelijat RYTMIIKKAESITYS . DONNA QUIXOTE ja SANCHO RANCHA . Janne Kilpiö diagonaalikävely

20.5.1999: ILTAMAT KOSOVO:
PASI & MYSIINI . NIKLAS WINTER DUO . AARNI VARJONEN . Pikinini Meri KEPPITANSSI . Heli Jussila butoa . Johannes Avadhuta Kurki ja ystävät . Janne Kilpiö diagonaalikävely . Porsirio Otero .


Syyskuussa Pikinini Meri tuotti viikon pituisen ‘Marginal Motion’ tapahtuman, jossa yhdistyivät tanssi, runous, kuunnelma, valokuva, kuvataide sekä musiikki. Ensi-esityksensä sai tässä tilaisuudessa Nina Renvallin koreografia viidelle turkulaiselle miesrunoilijalle, teos Hellät elätit - Runo vie raajat toisaalle.

HELLÄT ELÄTIT esittää RUNO VIE RAAJAT TOISAALLE

KOREOGRAFIA : NINA RENVALL
KARI AARTOMA . ESA HIRVONEN . MARKUS JÄÄSKELÄINEN . JUHA KULMALA . MIKA TERHO


Turkulainen viiden runoilijan esiintymisryhmä Hellät elätit esittää Nina Renvallin koreografian Runo vie raajat toisaalle.
Teoksessa runoilijat tanssivat ja esittävät omia runojaan. Liikkeen tehtävä ei ole vain tukea runoa vaan sillä on myös oma maailmansa runon vierellä. Helliin elätteihin kuuluvat runoilijat Markus Jääskeläinen, Juha Kulmala, Mika Terho, Kari Aartoma ja Esa Hirvonen.
KARI AARTOMA
s. Turussa –58. Esikoiskokoelma ”PILVET EIVÄT PIDÄ MISTÄÄN KIINNI” kirjakaupoissa lokakuussa. Ei kumarra ketään. Kirjoittaa kummallisia runoja jostakin rakkauden tapaisesta. Hellänä Elättinä lähinnä snautseri.
JUHA KULMALA
Ilmestyi alkujaan –62 Liedossa, sittemmin runojansa julkaistu lukuisissa arvovaltaisissa painatteissa. Nerokasta draamaansa esitetty myös. Sielukkaasti askeltava ulkomongooli, vilpittömästi letkeä jalkalamppu. Rokotettu, saa ruokkia.
ESA HIRVONEN
(s. 1969) on turkulainen toimittaja ja runoilija. Legendaarinen Pummisetä. Tunnetaan maailmalla myös messevistä palindromiperformansseistaan. Elättien aatelia.
MIKA TERHO
Syntynyt 1968 Uudessakaupungissa. Julkaissut kolme runokokoelmaa Ja romaanin. Opiskelee kotimaista kirjallisuutta. Kirjoittaa edelleen hyvin Ja runsaasti. Toimii kirjallisella kentällä kuin kotonaan. Omasta mielestään Hellistä Eläteistä kaunein.
MARKUS JÄÄSKELÄINEN
(s. 1969) on julkaissut kolme ja puoli runokirjaa ja suomentanut yhden. Jääskeläinen on tanssijana raakile, mutta pökäleenä vanha tekijä.

Incognito Iltamat 15.9.1999:
TANSSIKARAOKE . SIAMESE AUNT . SYLVI . Lotta Savolainen performance . Raisa Herpiö pyörätuolitanssi . Nina Renvall ja Ritva Bergström

Incognito Iltamat 27.11.1999:
Mika Terho
runoja . Pekka Niskanen klarinetti . VIERAAT MIEHET . Donna NINA Quixote & MARJAN Santzo Panza

Incognito Iltamat 1.12.1999:

SYLVI

Marginal Motionin vierailevana tanssijana Helsingistä oli Liisa Pentti. Turkulaisista tanssijoista esiintyivät Ritva Bergström, Minni Hirvonen sekä Raisa Herpiö. ‘Näytelmällisiä kuulokuvia’ toteutettiin Esa Hirvosen, Panu Höglundin sekä Mika Terhon teksteistä. Lavastuksen ja valot suunnitteli Reino Koivula, musiikin David Lillkvist. Tapahtumassa oli myös Raunistula-ilta, jolloin esillä oli Raunistulan historiaa kuvin ja sanoin. Ilta toteutettiin yhteistyössä Raunistula-seuran sekä Suomen historian laitoksen kanssa.
Marginal Motionin ajan oli esillä myös Pia Bartschin valokuvanäyttely.

Pikinini Meri laittaa laidat liikehtimään IRMELI HAAPANEN, 07.09.1999, Turun Sanomat

mainioiden marginaalimatosten kiitoa kaupungin kainalossa - mikä se on?

Se tapahtuu syyskuussa 1999, Suomen Turussa, pahamaineisessa Raunistulan kaupunginosassa, vanhaan kutomorakennukseen pari vuotta sitten perustetussa omaehtoisesti toimivassa Barker-teatterissa. Barker-teatterin lavalle nousee 7-päiväisen tapahtuman aikana taiteen marginaalista musiikkia, runoutta, tanssia, teatteria ja kuvataidetta. Sanalla sanoen - taidetta, jota on vaikea karsinoida. Ennennäkemättömiä yhteistyöprojekteja liikkeen ja sanan, äänen ja kuvan kohtauspaikoilta, taiteen tekemisen pakottavan tarpeen ja riemun rajoilta.

Tarkemmin sanottuna keskiviikko 8. päivänä syyskuuta Barker-teatterin tiloissa mahtipontiset Marginal Motion avajaiset. Koko viikko runsasta korkeatasoista ohjelmaa, taidetta ilta toisensa jälkeen. Kunnes 15. päivänä syyskuuta yhtä mahtipontiset Marginal Motion päättäjäiset.

no mikä se Marginal Motion oikein on?

Kertoohan sen jo nimikin. Omaperäiset tekijät siirtyvät taiteen marginaalista hetkeksi parrasvalojen paisteeseen. Muistutukseksi siitä, että uljaimmat rikkaruohot, loistavimmat harvinaisuudet löytyvät taiteen takapihoilta ja kulttuurin vesijättömailta, sieltä minne ei mammonan väkilanta yllä. Syyskuussa kokoamme taiteen tekemisen pakosta ja riemusta syntyneitä tekoja yhteen kimppuun, seitsemän päivän ajaksi.


MARGINAL MOTION OHJELMA 8.-15.9.1999

ke 8.9.
AVAJAISET klo 18-21
Pia Bartsch -valokuvia
Donna Nina Quixote & Marjan Sanzo Rancha
Ritva Bergström
...vain muutamia mainitaksemme

to 9.9. klo 19.00-
MUU MERI -pieni Tanssiesitys - Nina Renvall ja Kaisa Koulu

HELLÄT ELÄTIT esittää:
RUNO VIE RAAJAT TOISAALLE
Esitys on Nina Renvallin koreografia turkulaisille runoilijoille.
Runoilijat: Kari Aartoma, Esa Hirvonen, Markus Jääskeläinen, Juha Kulmala, Mika Terho

pe 10.9. klo 20-
MUU MERI - Pieni Tanssiesitys

HELLÄT ELÄTIT esittää RUNO VIE RAAJAT TOISAALLE

KYYHANIKYY
AARNI VARJONEN
"SO WHAT"

la 11.9. klo 20-
RADIO EI OLE TARPEEKSI TEHOKAS? - LAUANTAIN TOIVOTUS

NÄYTELMÄLLISIÄ KUULOKUVIA
kirjoittajat
ESA HIRVONEN - Pinnalla
PANU HÖGLUND - Karhunpeijaiset
MIKA TERHO - Intia
Lavastus ja valot: REINO KOIVULA
Musiikki: DAVID LILLKVIST
Lukijat: BORIS HURTTA ja KARI AARTAMO

Raunistulan miehiä su 12.9. klo 18-
RAUNISTULA-ILTA
Raunistulan historiaa valokuvina, tarinoina ja elävänä kuvana suurella kankaalla
Kuulkaas. Ku te menette tota oikeanpuoleista tietä ja sitt ku teillä on muutama kivenkolhu päässä ja muutama puukopisto perseessä, sit te olette ihan keskellä Raunistulaa.

Lauluduo SANI ja ANI suoraan Raunistulasta
PAINIA ja haitaria ja pieru
Jarkko Aallonloiske PANNUPILLINSOITTAJA
Raunistulan klubi

ti 14.9. klo 19-
Tanssiesitykset
"TRANSIT - VARIAATIOITA", work in progress - LIISA PENTTI
"SLAAVITAR" - MINNI HIRVONEN

ke 15.9. klo 20-
INCOGNITO-ILTAMAT - TANSSIKARAOKE - Kaikille uskaliaille
Lotta Savolainen: Performance-esitys
Raisa Herpiö: Pyörätuolitanssi
SIAMESE AUNT
SYLVI
Holger Mauthe: Sounding Tubes
Ritva Bergström ja Nina Renvall: Spring is Coming
Omien tuotantojen lisäksi Barker-teatteri on tarjonnut esitystilan edullisesti erilaisten pienryhmien käyttöön.
Vierailevina ovat olleet lastenteatteri Kolme Korppia, Väkitukko , Stiiknafuulia, Maneeri-ryhmä, Jorma-ryhmä sekä Turun konservatorion tanssilinjan kompositio esitykset.

Nina Renvallin koreografia viidelle turkulaiselle runoilijalle; Hellät elätit esittää ‘Runo vie raajat toisaalle’ esitettiin Marginal Motion tapahtumassa ja tullaan esittämään lokakuun aikana neljä kertaa. Esitys on viiden miesrunoilijan, lavastajan, valosuuunnittelijan sekä koreografin poikkitaiteellinen teos, joka sai erittäin suuren suosion.
Loppuvuodesta Pikinini Meri tuotantona valmistuu tanssiteos ‘Muu Meri’. Siinä esiintyvät Turun konservatoriosta valmistuneet tanssijat koreografi Nina Renvallin kanssa.