Nina Renvallin liike lumoaa

Turun Sanomat 16.12 2010

Barker-teatteri: Kolmen teoksen ilta.
Oma Kaava Kaunis Kaava.
Ninaxin Kooksi liikehtii – work in progress.
3Sisters.
Ensi-ilta 14.12. Barker-teatterilla.

Barker-teatterin Kolmen teoksen illan aloittava Oma Kaava Kaunis Kaava pohjautuu työskentelyyn kuvataiteilija Tiina Vainion ja tanssitaiteilija Nina Renvallin vetämässä työpajassa.

Aiheena oli Raunistulan kaupunginosa, jonka synnyttämiä mielikuvia ryhmäläiset työstivät niin liikkeeksi, lauluksi, runoloitsuksi kuin visuaalisiksi elementeiksi.

Ei-raunistulalaisellekin esitys antaa kaupunginosasta monimuotoisen kuvan. Esitystä ei voi lokeroida yhdenlaiseksi kuten ei sen synnyttänyttä kaupunginosaakaan.

Yhtäältä kritisoidaan ruutukaavan erilaisuutta ja luovuutta kahlitsevaa mentaliteettia, joka typistää elämisen saman muotin mukaiseksi. Toisaalta esityksestä löytyy humoristisesti sävyttynyttä alkuvoimaa erityisesti Tommi Viitasen laulaessa loitsuaan. Esiintyjät saavat ilmaista omalla tavallaan, kukin ainutkertaisena liikkujana ja toimijana.

Residenssitaiteilijana Barkerilla toimineen Saija Lehtosen 3Sisters on tanssivideoteos, jossa unenomaisesti yhdistellään erilaisia tasoja mysteeriseksi kokonaisuudeksi. Tekstityksenä kulkee tuttu satu kolmesta pienestä porsaasta ja heidän taloistaan, joita paha susi puhaltaen puhkuu matalaksi.

Kolmeksi sisareksi hahmottuvat Lehtolan esittämät naishahmot, jotka rakentuvat erilaisten liikemateriaalien ja pukujen kautta yksillöllisiksi.

Editointien, leikkausten myötä video leikkii toistoilla ja lähikuvilla, jotka saavat lisätehoa värimaailmasta ja lavasteiden sekä rekvisiitan materiaaleista. Kuvat hunajankeltaisista kankaista ja naishahmon keltaisesta kokovartaloasusta asettuvat ristivalotukseen punaisten viinirypäleiden kanssa hienosti.
Liikkeen lumo

Illan toinen esitys on work in progress -muotoinen kooste liikkeellisistä kokeiluista, jotka mahdollisesti siirtyvät myöhemmin Nina Renvallin koreografioimaan kokonaisuuteen. Jo tämä kehkeytymässä oleva liikkeellinen muoto ja ilmaisu on äärimmäisen kiehtovaa katsottavaa.

Pidempään Renvallin kanssa työskennelleen Janne Kilpiön , sirkustaiteilijana tutun Marjukka Erälinnan ja Saija Lehtolan myötä Renvallin liike saa kerrostuneen muodon, kun kukin esiintyjä työstää samoja liikeaiheita ja sarjoja. Ikään kuin kunkin tanssijan tarkkailemisen myötä näkisi erilaisia vaiheita Renvallin omalakisen liikelaadun omaksumisen prosessista.

Kun Renvall myös itse astuu näyttämölle tanssimaan, hänen liikkeellisen ajattelunsa voima saa vieläkin tuntuvamman tehon.Tanssijana Renvall ei esitä liikettä vaan hän on liike, jossa koko tanssijan ruumis tekee vaikutelman täysipainoisuudesta niin pitkälle, ettei ole eroa tietoisen ja tiedostamattoman välillä. Aivan kuin Renvallin solutkin tanssisivat, niin syvän vaikutuksen hänen tanssinsa tekee kaikessa muuntuvuudessaan rytmin ja liikelaadun, taukojen ja sävyjenkin vaihtuessa.

Persoonallista liikkeellistä maailmassa olemista ja ajattelemista edustavana taiteilijana Renvall on uutta luova, hätkähdyttävästi.

KAISA KURIKKA

kuvat: Reino Koivula

Ohjelmisto 2010