AKROBATIAA JA KASVITANSSIA BARKERILLA / 2010

UNIKANKARE / 7.6.2010 / Teksti: Sini Jokinen Kuvat: Anneli Perkiö
http://www.unikankare.net/kirjoitukset/sj_Peukalokyyti07062010.html
Barker-teatteri, Turun vapaan taiteen näyttämö, on ainoa freelancereina toimivien esittävän taiteen ammattilaisten käytössä oleva tila Turussa. Vuonna 1997 perustetun teatterin jatkuva vuosittainen ohjelma koostuu sekä omista kantaesityksistä että erilaisista koti- ja ulkomaan vierailuista. Barker-teatteri ylläpitää myös taiteilijaresidenssiä, jossa vierailijat saavat vallata näyttämön. Barkerin tämän kesän ohjelmistossa nähdään nykysirkusta sekä tanssia niin kasvien kuin tekstiilienkin kanssa. Esitykset osoittavat, miten ihmiset voivat viestiä pelkällä kehonkielellään, ilman sanoja. Luvassa on myös lauantaisin järjestettäviä Incognito-iltamia, missä nähdään lyhyitä esityksiä eri taiteenaloilta rennossa ja klubimaisessa tunnelmassa.

Peukalokyyti - matka tuntemattomaanNykysirkusesitys Peukalokyyti on Sirkusunionin toinen oma tuotanto. Sirkusunioni on syksyllä 2009 perustettu yhdistys, joka on saanut vakituisen työskentely- ja harjoitustilan Barker-teatterista. Tila antaa aivan uudenlaiset mahdollisuudet sirkusesitystoiminnan kasvattamiselle ja vakiinnuttamiselle.

Esiintyjäkaarti koostuu kuudesta sirkustaiteilijasta sekä nelihenkisestä bändistä. Esitys on matka kohti tuntematonta: "Peukalokyyti tarkastelee elinympäristöämme ja sitä mihin suuntaan erilaiset tapahtumat meitä johdattavat. Aiheena on toisiin ihmisiin tutustuminen. Matkallamme törmäämme ihmisiin ja katsomme, millainen suhde siitä syntyy. Esitys on kertomus siitä, miten kaikki on loppujen lopuksi sattumanvaraista ", kertoo esityksen ohjaaja Antti Kulmala. Peukalokyyti on toinen osa trilogisesta esityskokonaisuudesta, jonka ensimmäinen osa, Pieniä palasia, nähtiin joulukuussa 2009. Kolmannen osan ensi-ilta nähdään vuonna 2011.

Esitys tarjoaa monimuotoista akrobatiaa aina tanssista pariakrobatiaan ja notkeudesta capoeiraan. Mielenkiintoisen lisän tuo rhönrad-akrobatia. Sirkusunion Antti Kulmalan, Marjukka Erälinnan sekä Satu Hakamäen lisäksi teoksessa esiintyy joukko vierailevia sirkusammattilaisia: Erika Halonen, Petra Schütt sekä Matti Koskela. "Ohjaajana olo tässä projektissa merkitsee oikeastaan sitä, että kun kaikilla on todella paljon hyviä ideoita ja omaa materiaalia tarjottavana, niin minun täytyy katsoa, että kokonaisuus pysyy jotenkin kasassa", Kulmala pohtii. Esitys näyttää henkeäsalpaavia taidonnäytteitä siitä, mihin ihmiskeho pystyy. Teos on herkkä, soljuva, fyysinen ja voimakas.

Peukalokyyti on lähinnä aikuisille suunnattu klubihenkinen esitys. Esityksen musiikista vastaa live-bändi, jossa kuullaan Helena Riskun säveltämien laulujen lisäksi myös persoonallisesti sovitettuja cover-kappaleita. Musiikin tyyli vaihtelee aina menevästä rauhalliseen, matkan kulun mukaisesti. Peukalokyydin ensi-ilta nähdään 16.6. klo 19.

Tanssia kasvien ja tekstiilien keskellä

Kasviprojektissa luonnosta kerätyt rikkakasvit kietoutuvat tanssijoiden vartaloihin niin tahallisesti kuin tahattomastikin. Projekti tutkii seurausten ja siirtojen maailmaa. "On houkuttelevaa mennä kasvien keskelle, sillä ne tarjoavat loputtomia mahdollisuuksia. Esityksessä on tietty salainen kaavio ja minulla on vahva visuaalinen näkemys siitä, mitä haluan esityksessä toteuttaa. Katsoja saattaa luulla, että teoksessa näkyy emotioita, mutta niitä ei varsinaisesti haeta", kertoo projektin äitihahmo, tanssija Nina Renvall.Esityksessä todellinen luonnonlapseus tulee esiin, kun tanssijat liikkuvat säädellyn suunnitellusti sekä myös improvisoiden kasvien keskellä. Jokaiseen esityksiin tarvitaan suuri määrä luonnosta kerättyjä kasveja: "Suuri osa projektista onkin kukkien hakemista", nauraa Renvall.

Vuonna 2006 alkanut projekti saa jatkoa kesällä 2010, kun teokseen tulee mukaan uusia esiintyjiä. Projektia kehitetään sisätilassa esitettäväksi näyttämöteokseksi, mutta sitä esitetään edelleen myös ulkona ympäri kaupunkia. Esityksen kesto vaihtelee 20-60 minuutin välillä. Tarkemmat esityspäivät julkaistaan myöhemmin.

Barker-teatterissa yhdistetään tänä kesänä myös tanssi- ja tekstiilitaidetta koreografi-tanssija Saija Lehtolan johdolla. Valtavat tekstiilit, useiden metrien kangasmateriaalit ja vaikuttavat asuluomukset toimivat visuaalisena lähtökohtana tanssiteokselle. Lehtola työskentelee teatterin residenssissä 15.6.- 15.8 ja hänet nähdään kesällä myös Nina Renvallin Kasviprojektissa.
Ohjelmisto 2010